Romatizma Nasıl Geçer?
19 Temmuz 2024

Romatizma Nasıl Geçer?


Romatizma, kaslar, kemikler, eklemler ve bu yapıları birbiriyle birleştiren bağlarda zamanla ağrı, hareket bozukluğu ve hatta şişme ve şekil bozukluklarına neden olan bir hastalıktır. Romatizma hastalıkları genel olarak iki gruba ayrılır: iltihaplı ve iltihapsız olarak belirenler. İltihap sebepli olmayanlar, en sık karşılaşılan romatizma hastalıklarıdır. Halk arasında bu hastalık kireçlenme olarak da bilinmektedir. Yumuşak dokularda ağrı ile kendini belli eder ve boyun, sırt ve bacak bölgelerinde görülür. İltihap sebepli olan romatizmalar ise genellikle bağışıklık sistemindeki bozukluklar sonucu oluşur ve genetik olarak kendini belli eder. Ayrıca vücudun kapmış olduğu herhangi bir enfeksiyon sonrası kendisini belli edebilir.

Romatizmanın Tedavi Yöntemleri

Romatizma hastalıkları vücutta iyice yerleşmiş ve artık hastalık çok ileri boyutlara ulaşmış ise ameliyattan başka çare yok demektir. Eğer ki hastalık vücutta daha yeni cereyan ediyor ve ilk aşamalarındaysa hastalığın ilerlememesi için belli başlı bazı önlemler alınabilir. İltihabi olmayan romatizmal hastalıklarda daha çok steroid türü ilaçlar kullanılarak tedavi edilmeye çalışılır. Bu tür romatizmal hastalıklarda fizik tedavinin yeri çok önemlidir. Ayrıca nörolog ve psikiyatri uzmanlarından destek alınması da gerekebilir.

İltihaplı Romatizmalarda Tedavi

İltihaplı romatizmaların büyük bir kısmı iyileşmekle birlikte, bazıları da iyileşip alevlenmeler ile kendini belli edebilmektedir. Hasta ve hekimin uyumu çok önem taşımaktadır. Tedavideki asıl amaç ağrıların ve yakınmaların giderilmesi, olası organ kayıplarını önlemek, hastanın sosyal yaşamına devam edebilmesi ve işine kaldığı yerden devam edebilmesidir. Erken teşhisler ile hastanın uzuvlarını kaybetmemesi adına çok önemlidir. Aksi takdirde hastanın hastalıklı uzvu (bacak veya kollar) kesilme riski çok yüksektir. Aynı şekilde hastalık devam eder ve tedavi geciktirilir ise ölüm ile sonuçlanma görülebilir. Eğer romatizma vücuda yayılmış ve damarlar bile kendisini çok belli edecek düzeyde ise ameliyat kaçınılmaz olmuştur. Bacaklarınızdaki pis kan dolu olan damarların ve eklem bölgelerinizde oluşan ödemlerin alınması şart olmuştur. Yapılacak ameliyat ile pis kanlı damarlar kesilir ve damarların zarar görmemiş bölümlerine kadar kesilir ve o damar vücut tarafından tam anlamıyla kullanılamaz olur. Ameliyat ise günümüz şartları ile artık çok kolay bir hal almıştır. Fakat ameliyat kısa sürüp ameliyat sonrası tedavi süreci biraz uzun olmaktadır. Bu süre 4-6 hafta arasında devam etmektedir. Ameliyat edilmesine gerek olmayan hastalarda ise kan akışını hızlandıran ilaçlar ve pıhtılaşmayı engelleyen ilaçlar kullanılır. Romatizma buna rağmen devam ediyorsa ameliyat tercih edilir.

Erken Dönem Tedavi Yöntemleri

Eğer hastalığın daha başlarındaysanız, termal ve sıcak su kaynakları size çok iyi gelecektir. Özellikle eklemlerinden yakınan hastalar için gayet dinlendirici ve ağrıları için birebir çözüm olmaktadır. Aynı zamanda fizik tedavi şeklinde, eklemlerinizi harekete geçirecek egzersizler de hastalığınızın ilerlememesi adına çok iyi gelecektir. Ayrıca bunlarla birlikte dengeli beslenmeye çok özen göstermelisiniz. Vitamin ve mineral alımı da çok önem kazanacaktır. Bunlarla birlikte düzenli spor yapmanız, yani vücuttaki kan dolaşımını hızlı tutmanız hastalığınızın ilerlememesi için çok önemlidir. Ayrıca Anadolu'da daha çok bilinen bir yöntem olan sülük tedavisi de iyi geldiği bilinmektedir. Belli başlı yerlerde bu tedaviyi yapan merkezler bulunmaktadır. Ayrıca akupunktur tedavisi de daha başlangıç evrelerinde olan romatizmal hastalıklar için gayet etkili bir tedavi yöntemidir. Ayrıca fazla kilolu olmak da hastalığın başlıca etmenlerinden birisidir, mümkün olduğunca daha dikkatli beslenmeye ve kilo vermeye çalışın.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

turkan

17 Mayıs 2024 Cuma

Sayin doktor benim eklemlerimde intihapli romatizma vae hic yuruyemiyorum cok sisiyor elerim ayaklarim arilarim cok ne yapmam lazim ilaclar fayda etmiyor tskur ederim

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Turkan,

Öncelikle geçmiş olsun. İnflamatuvar romatizma oldukça zorlayıcı bir rahatsızlık olabilir. İlaçlar bazen yeterli gelmeyebilir ve bu durumda doktorunuzla alternatif tedavi yöntemlerini konuşmanız önemlidir. Belki fizik tedavi, yaşam tarzı değişiklikleri veya farklı bir ilaç kombinasyonu size yardımcı olabilir. Ek olarak, beslenmenizi de gözden geçirmek faydalı olabilir; bazı gıdalar inflamasyonu artırabilirken, bazıları azaltabilir. Doktorunuzla bu konuları detaylı bir şekilde konuşmanızı tavsiye ederim. Umarım en kısa zamanda rahatlama sağlarsınız. Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Şimşek

Merhaba Türkan Hanım, meydana gelmiş olan iltihaplı romatizma rahatsızlıklarının tıbbi anlamda kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Ancak meydana gelen belirtiler tıbbi ilaçlarla ciddi anlamda azaltılabilmektedir. Bunun için doktora giderek ilaçlarınızı daha düzenli kullanabilirsiniz.

soru

Nilgun kaya

06 Mayıs 2024 Pazartesi

Bende kas romatızması var naptımda care yok yardım edermisiniz

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Kas romatizması yaşam kalitenizi olumsuz etkileyebilir, bu nedenle bir uzmana danışmak önemlidir. Fizyoterapi, ilaç tedavisi ve uygun egzersizlerle rahatlık bulabilirsiniz. Ayrıca, sıcak uygulamalar ve dinlenme de ağrılarınızı hafifletebilir. Geçmiş olsun.

soru

Ugur

28 Nisan 2024 Pazar

Bendeki muhtemelen intahaplı romatizma sabahları uyandığımda ilk olarak kalkıp ayaklarim uzerıne basamaz oldum cok canım yanıyor oturup aglıyorum bana yardımcı olabilir misiniz ne kullanmalıyım

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Uğur, yaşadığın bu durumu duymak gerçekten üzücü. Öncelikle, bu tür şikayetlerle karşılaştığında bir doktora başvurmanı tavsiye ederim. Çünkü intahaplı romatizma ciddi bir durum olabilir ve profesyonel bir tedavi gerektirebilir. Doktorun önermediği ilaç veya tedavi yöntemlerini kullanmanı tavsiye etmem. Romatizma ile ilgili genellikle anti-inflamatuar ilaçlar ve bazen fizik tedavi önerilir, ancak bu kesinlikle kişiye özel bir tedavi olmalıdır. Geçmiş olsun.

2. Cevap
cevap

Maun

Bu durumda en doğru teşhisi ilgili alanda uzman bir doktor koyar. Ama size muhtemelen ameliyat gerekiyor diyebilir. Aynı zamanda bu ve bu gibi durumlarda fizik tedavi çok önemlidir. Bunların yanında nörolog ve psikiyatri uzmanlarından yardım almanız da iyi bir çözüm yolu olabilir. Hastalığın başlarında iseniz sıcak su, kaplıca iyi gelebilir.

3. Cevap
cevap

Nurcivan

Geçmiş olsun Uğur Bey. Kesin tanı için bir uzmana görünmelisiniz. Eğer hastalığınız iltihaplı romatizma ise size önerebileceğim tavsiyeler şunlardır: Ayaklarını çok yormayın, dinlendirin ve ağrıyı azaltmak için masaj yapın. Ayrıca kaplıcalar ve sıcak su kaynakları da bu belirtileri ortadan kaldırmaya yarar. Son olarak da hafif egzersizler yapmanızı öneririm.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Belde İltihaplı Romatizma

Belde İltihaplı Romatizma

Doku Romatizması Belirtileri

Doku Romatizması Belirtileri

Editörün Seçtiği

Akut Eklem Romatizması

Akut Eklem Romatizması

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Romatizma Kremi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Romatizma Kremi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Ayaklarda Romatizma Belirtileri ve Tedavisi

Ayaklarda Romatizma Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Romatizma Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Romatizma Belirtileri ve Tedavisi

Romatoid Artrit Kalp Tutulumu

Romatoid Artrit Kalp Tutulumu

İltihaplı Romatizma Bitkisel Tedavi

İltihaplı Romatizma Bitkisel Tedavi

Güncel

Romatizma Nasıl Anlaşılır?

Romatizma Nasıl Anlaşılır?

Güncel

Sedefli Romatizma Belirtileri ve Tedavisi

Sedefli Romatizma Belirtileri ve Tedavisi

Romatoid Artrit Tanı Kriterleri

Romatoid Artrit Tanı Kriterleri

Kas Romatizması Bitkisel Tedavi

Kas Romatizması Bitkisel Tedavi

Yumuşak Doku Romatizması

Yumuşak Doku Romatizması

Bağ Dokusu Romatizması

Bağ Dokusu Romatizması

İltihaplı Romatizma İlaçları

İltihaplı Romatizma İlaçları

Romatizma Ağrıları İçin Ne Yapmalı?

Romatizma Ağrıları İçin Ne Yapmalı?