Eklem Romatizması Belirtileri ve Tedavisi
10 Temmuz 2024

Eklem Romatizması Belirtileri ve Tedavisi

Eklem Romatizması

Eklem romatizması, eklemlerde meydana gelen bir hastalık olup, romatizmal hastalıklar arasında en sık görülenidir. Kronik bir hastalık olan eklem romatizması, zamanla iltihaplanmalara ve eklemlerde hareket zorluğuna yol açabilir. Hastalığın ilerlemesi ve iltihaplanması durumunda bu durum tıbbi literatürde Romatoid Artrit olarak adlandırılır. Eklem romatizmasının görülmesiyle birlikte, vücuttaki eklemler zamanla zarar görebilir ve bu da eklemlerde şekil bozukluklarına yol açabilir.

Eklem romatizması, ülkemizde pek çok kişide bulunan ve akut olmayan bir hastalıktır. Aksine, kronik bir hastalık olarak bilinir ve hastalığın neden kaynaklandığı hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Hastalığın hangi sebeplerden dolayı meydana geldiği bilinmediği için erken tedavi veya alınabilecek önlemler de sınırlıdır. Ancak doktorların önerdiği ilaçların alınması durumunda hastalığın ilerlemesi durdurulabilir ve yan etkiler minimuma indirilebilir. Hastalığın erken teşhis edilmesi ile yapılan tedavi, hastanın sağlığı açısından önemlidir. Ancak, hastalık tamamen yok edilemez; sadece kişinin yaşam kalitesinin bozulmaması ve hastalıktan fazla etkilenmemesi amacıyla belirtiler azaltılabilir ve eklemlerde oluşabilecek şekil bozukluklarının önüne geçilebilir.

Eklem romatizması olan kişilere doktorların önerdiği ilk tavsiye, eğer hasta sigara kullanıyorsa bırakması gerektiğidir. Sigara, hastalığı olumsuz yönde etkileyen en büyük faktörlerden biridir.

Eklem Romatizması Belirtileri Nelerdir?

  • İlerlemiş eklem romatizması olan hastalarda en sık görülen durum, beze şeklinde veya varise benzer şişliklerdir. Bu şişlikler zamanla renk değişimine uğrayabilir ve bu değişim hastalığın çok ilerlediğinin bir işareti olabilir.
  • Vücudun bazı bölgelerinde oluşabilecek tutulmalar, özellikle gece saatlerinde daha sık meydana gelir.
  • Vücudun bazı bölgelerinde görülen şişlikler.
  • Parmak kemiklerinde görülen çıkıntılar.
  • Karaciğer ve dalakta meydana gelebilecek tahribat.
  • Zamanla iştah kaybı, iştahsızlık ve halsizlik görülebilir.
  • Eklem romatizmasında görülen ilk belirti, eller ve ayaklarda oluşan şişliklerdir. Bu şişlikler ileride şekil bozukluklarına yol açabilir.
  • Sabah uyandığınızda oluşan tutulmalar (örneğin, sabah kalktığınızda veya sağınıza dönmek istediğinizde hareket edememeniz).
  • Özellikle bacağın alt baldır kısmında dikkat çeken kılcal damarlar.
  • El veya ayak parmaklarında oluşan deformasyon.

Eklem Romatizması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Eklem romatizması hastalığının varlığını biliyorsanız veya belirtilerden yola çıkarak böyle bir hastalığınız olduğuna kanaat getirdiyseniz, en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna başvurmanızda fayda vardır. Her hastalıkta olduğu gibi eklem romatizmasında da erken tedavi önemli bir yere sahiptir. Genellikle dünya genelinde eklem romatizması 45-65 yaşları arasında sık görülmektedir. Gençlerde çok sık rastlanılan bir hastalık olmadığı gibi, yaşlılık evresinde de görülmesi olağandır.

Eklem romatizması hastalarında tedavi için kesin bir yöntem bulunmamaktadır. Hastalığın tanısının konulmasıyla birlikte doktorun önerdiği şekilde yaşam tarzı değiştirilmelidir ve verilen egzersizlere dikkat edilmelidir. Eklem romatizması hastalığının tedavisinde kullanılan bir diğer seçenek ise ağız yoluyla alınan ilaç takviyesidir. Bu ilaçlar genellikle kortizon içeriklidir, ancak bu ilaçların kilo aldırma özelliği oldukça iyi bilinir. Eğer hasta fazla kilo potansiyeline sahipse ve ilaç alması gerekiyorsa, aynı zamanda egzersiz ve diyet yapması da önerilebilir. Alınan fazla kilolar, eklemlerin daha fazla zarar görmesine yol açabilir.

Eklem romatizması bulunan hastalarda, hastalık çok fazla ilerlemiş ve eklemlerde ciddi şekil bozuklukları meydana gelmişse, ameliyat uygulanabilir. Ameliyat ile görülen bozukluklar eski haline getirilebilir veya olası değişiklikler en aza indirilebilir.

Eklem Romatizmasına Ne İyi Gelir?

  • Tahıl grupları: Özellikle kepek ve yulaf ezmesi gibi besinler, eklem romatizması olan kişilerin ihtiyacı olan lif kaynağını sağlar. Her gün düzenli olarak tahıl tüketimi, eklem hastalıklarının önüne geçilmesinde fayda sağlayabilir.
  • Yumurta: Vücutta bulunan kemiklerin güçlenmesi açısından yumurta, protein ve kalsiyum kaynağı olan özel bir besindir. Daha sağlıklı olmak ve dinç kalmak için her gün bir tane yumurta tüketilmesi önerilir. B vitamini açısından da zengin olan yumurta, eklemlerin güçlenmesini sağlar ve kas hücrelerinin gelişmesinde önemli bir rol oynar.
  • Kușburnu: Bu bitkinin en bilindik özelliği, çekirdeklerinin vücutta oluşabilecek iltihabı önlemesidir. Kușburnu bitkisini eklem romatizması için kullanacaksanız, uzun süre kaynattıktan sonra çekirdekleri ile ezip marmelat haline getirmeniz gerekir. Böylelikle çekirdeklerinde bulunan vitamin ve minerallerden de faydalanmış olursunuz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Derya

26 Mayıs 2024 Pazar

Benim sadece ellerimde şişlikler ve üst bölgesinde kızarıklıklar sanki mantar gibi şeyler var avuç içimdede sert sert kızarıklıklar var ve dokunduğum zaman çok ağrıyor soğukta şişiyor sıcağa girdiği zaman kaşınıyor ellerim şekil değiştirmeye başladı. Parmaklarım kapanmıyor Bu yaklaşık 2 senedir var bunu romatizma diye yorabilirmiyiz

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Derya hanım,

Belirttiğiniz semptomlar birçok farklı sağlık sorunuyla ilişkili olabilir. İki yıldır devam eden şişlik, kızarıklık, ağrı ve kaşıntı gibi belirtiler ciddiye alınması gereken durumlardır. Romatizma bu belirtilerin bir nedeni olabilir, ancak kesin bir tanı koymak için bir doktora başvurmanız gerekmektedir. Dermatolog veya romatolog gibi uzmanlar, gerekli tetkikleri yaparak doğru teşhisi koyabilirler. Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Vedîatullah

Merhaba, romatizma rahatsızlığında cilt üzerinde kesinlikle herhangi bir belirti görülmez. Bunun yanında romatizma rahatsızlığında çok şiddetli ağrılar meydana gelir ve kişi yerinde duramayacak kadar ciddi sorunlar yaşar. Eğer cilt üzerinde yanma, kızarıklık, kaşıntı ve deri döküntüleri gibi bir durum var ise kesinlikle dermatoloji uzmanına görünmelisiniz.

soru

Sultan

15 Mayıs 2024 Çarşamba

Merhabalar sayın doktorlar 8 yaşında 1 kızım var gece 2 de kalktı ve ayaklari basmadi ben kucaklayıp lavaboya götürdüm yatağına yatırdım son gun oldu biz akşam 6 da hastaneye götürdük tahlil kan makina derken kızımın kalbine vurmuş bu eklem romatizması zarar nedir.bilmiyom ama damlası var kalp hapı verdiler.birde aspirin attık biz birde iğnesini vurunacakmis kızım ama daha yeni dedi doktoru geçer dedi inşallah bu iğneyi kaç yaşına kadar vurulacak acaba çok teşekkür ediyorum ben simdiden

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Sultan Hanım,

Öncelikle geçmiş olsun dileklerimi iletmek isterim. Kızınızın yaşadığı durum gerçekten endişe verici olabilir. Eklem romatizmasının kalbe vurması durumunda, doktorlar genellikle uzun süreli bir tedavi ve takip gerektirebilir. İğne tedavisinin ne kadar süreceği konusunda kesin bilgi vermek zor olabilir çünkü bu, hastalığın seyrine ve doktorunuzun önerilerine bağlıdır. Ancak, genellikle bu tür tedaviler birkaç yıl sürebilir ve hatta bazı durumlarda ergenlik dönemi sonrasına kadar devam edebilir. Doktorunuzun tavsiyelerine uymanız ve düzenli kontrolleri aksatmamanız çok önemli. Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Rasin

Doktorlara güvenmemiz gerek doktorların söyledikleri dışında ilaç almsmamız gerek onlar bu ilaç bu iğneyi kullanacaksın der süresini belirtir doktor süresini biliyor onlara danışmanızda tavsiye var aksi takdirde daha kötü şeyler olabilir

soru

Yardım et Allahım

13 Mayıs 2024 Pazartesi

İllet bi hastalık kesin bir tedavisi de yok bunla yaşamaya alışacaksın çaren yok.. ellerin ayakların sakat kalsın iç organlara da atlasın sosyal hayatın olmasın hiç. doktorlarda hastanede ömür boyu sürün

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Yardım et Allahım, bu durumun seni ne kadar zorladığını tahmin edebiliyorum. Ancak unutma ki, her ne kadar zorlu bir süreç yaşıyor olsan da, bu dünyada yalnız değilsin. Çevrendeki insanlar ve sağlık çalışanları senin yanında. Belki de yeni tedavi yöntemleri geliştirilecek ya da yaşadığın sorunlara çözüm bulacak yeni yollar keşfedilecek. Umut etmeyi bırakma ve destek almaktan çekinme.

2. Cevap
cevap

Gülistan

Eklem romatizması ağrılı ve şekil bozukluğu olarak görülür. Şekli bozulan eklemler doğal yapısının dışında yamuk olarak görünür. romatoloji uzmanına gerekli tahliller yapıldıktan sonra hastaya genellikle şekli düzelsin diye alfalopik asit içeren ilaçlar yazarlar belli başlı fiziki hareketler de önere bilirler. eğer iltihaplıysa romatizma penesilin içeren yada kortizon içeren ilaçlar yazarlar.

soru

Sedef

06 Nisan 2024 Cumartesi

Ben 18 yasindaym ve romatzmam var hafta da 1 gun aşım var eklemlerim cok agriyo

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Sedef hanım, romatizma ile uğraşmak gerçekten zor olabilir. Doktorunuzun önerdiği tedaviye ve ilaçlara mutlaka uymanız önemli. Eklem ağrılarını hafifletmek için hafif egzersizler ve sıcak uygulamalar da rahatlatıcı olabilir. Geçmiş olsun, umarım en kısa zamanda daha iyi hissedersiniz.

2. Cevap
cevap

Toköz

Merhaba, romatizma ağrıları günümüzde tıbbi olarak da tam çözüme kavuşturulamamış durumlardan biridir. Bu nedenle genellikle ağrıların azalması için ağrı kesici ilaçlar ya da iğneler ile bu rahatsızlığın etkileri azaltılmaktadır. Aşılarınızı zamanında olarak bu ağrıları en aza indirebilirsiniz. Bu nedenle aşıları ihmal etmemeniz tavsiye edilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kas Romatizmasına Ne İyi Gelir?

Kas Romatizmasına Ne İyi Gelir?

İltihaplı Romatizma Hangi Bölüm Bakar?

İltihaplı Romatizma Hangi Bölüm Bakar?

Romatoid Artrit Tanı Kriterleri

Romatoid Artrit Tanı Kriterleri

Romatizmaya İyi Gelen Kaplıcalar

Romatizmaya İyi Gelen Kaplıcalar

Eklem Romatizmasına Ne İyi Gelir?

Eklem Romatizmasına Ne İyi Gelir?

Güncel

Yumuşak Doku Romatizması Fibromiyalji

Yumuşak Doku Romatizması Fibromiyalji

Güncel

Romatizma Belirtileri Nelerdir?

Romatizma Belirtileri Nelerdir?

Güncel

Romatizma Çeşitleri Belirtileri ve Tedavisi

Romatizma Çeşitleri Belirtileri ve Tedavisi

Sedefli Romatizma Belirtileri ve Tedavisi

Sedefli Romatizma Belirtileri ve Tedavisi

Romatoid Artrit Kalp Tutulumu

Romatoid Artrit Kalp Tutulumu

Romatizma Bitkisel Tedavi

Romatizma Bitkisel Tedavi

İltihaplı Romatizma Çeşitleri

İltihaplı Romatizma Çeşitleri

İltihaplı Romatizma Bitkisel Tedavi

İltihaplı Romatizma Bitkisel Tedavi

Eklem Romatizması Bitkisel Tedavi

Eklem Romatizması Bitkisel Tedavi

Romatizma Neden Olur?

Romatizma Neden Olur?

Akut Eklem Romatizması

Akut Eklem Romatizması

Romatoid Artrit Tedavisinde Kullanılan İlaçlar

Romatoid Artrit Tedavisinde Kullanılan İlaçlar

İltihaplı Romatizma Neden Olur?

İltihaplı Romatizma Neden Olur?

İltihaplı Romatizmaya Ne İyi Gelir?

İltihaplı Romatizmaya Ne İyi Gelir?

Çocuklarda Romatoid Artrit Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Romatoid Artrit Belirtileri ve Tedavisi

İltihaplı Eklem Romatizması

İltihaplı Eklem Romatizması

Romatizma Çayı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Romatizma Çayı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Romatoid Artrit Tedavisi

Romatoid Artrit Tedavisi

Romatizma Ateş Yapar mı?

Romatizma Ateş Yapar mı?

Romatizma Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Romatizma Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Pannus Romatoid Artrit

Pannus Romatoid Artrit

Kas Romatizması Neden Olur?

Kas Romatizması Neden Olur?

Romatoid Artrit Belirtileri ve Tedavisi

Romatoid Artrit Belirtileri ve Tedavisi

Salazoprin Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Salazoprin Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?